
Savustaminen on paitsi herkullinen, myös yllättävän helppo tapa valmistaa kalaa ja lihaa, kunhan perusteet ovat hallussa.
Olitpa mökillä tai kaupungissa, yksinkertaisella sähkösavustimella pääset jo pitkälle.
Savustuspöntön voi hankkia edullisesti, ja se sopii mainiosti myös kerrostaloparvekkeelle, sillä kunnollinen laite ei juuri savua karkuun päästä.
Savustuspönttö toimii myös uunina, kun jätät purut pois
https://yle.fi/aihe/a/20-128136
lauri.miettinen@yle.fi
http://www.kauhukeittio.fi/
Kalan savustaminen – suolaus ennen vai jälkeen?
Kalan voi suolata joko ennen savustusta tai vasta sen jälkeen.
Etukäteissuolaus tehdään hieromalla karkeaa merisuolaa kalan sisään ja pinnalle. Pienet kalat kannattaa suolata jääkaapissa noin 30 minuutin ajan, suuremmat jopa pidempään.
Jälkisuolaus tapahtuu suolaliemessä savustuksen jälkeen:
- 1 rkl suolaa / 1 dl vettä
- Upota kuumat kalat liemeen muutamaksi minuutiksi
- Isommat kalat vaativat pidemmän upotusajan
Kumpi tapa sopii sinulle parhaiten, selviää kokeilemalla – suolan määrää voi aina säätää oman maun mukaan.
Savustuspöntön rakenne ja käyttö
Sähkösavustin koostuu kolmesta pääosasta:
- Alataso – lämpövastuksen päällä on savuaineet: leppälastuja, sokeria tai vaikkapa teenlehtiä
- Keskitaso – tippapelti kerää kypsennyksessä syntyvän nesteen
- Ylätaso – ritilä, jolle raaka-aineet asetetaan
Savustusaineena yleisin on leppä, mutta makua voi varioida lisäämällä esimerkiksi pari sokeripalaa tai kokeilemalla vaikkapa omenan tai kirsikan puulastuja. Aasialaisessa keittiössä käytetään jopa teenlehtiä savunlähteenä – tämä tuo ruokaan aivan omanlaistaan syvyyttä.
Mitä kaikkea voi savustaa?
Savustuspönttö ei rajoitu vain kalaan. Vaikka siika, lohi, ahven ja muikku ovat klassikoita, voit savustaa myös:
- Broilerinkoipia ja makkaraa
- Kylkipaloja ja muuta rasvaista lihaa
- Kasviksia, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa tai munakoisoa
Huomioi kuitenkin, että koska sähkösavustimessa ei voi säätää lämpötilaa, kaikkein arimmat lihat kannattaa kypsentää ensin muulla tavoin ja viimeistellä savustimessa savuaromin saamiseksi.
Kypsennysajat – tarkkuus tuo onnistumisen
Savustusaika riippuu täysin raaka-aineen koosta:
- Pienet kalat (esim. muikut, ahvenet): 15–20 min
- Isommat kalat (siika, lohi): 30–45 min
- Liha: 45–60 min, riippuen palan paksuudesta
Hyvä nyrkkisääntö kalan kypsyyden tarkistamiseen: selkäevän pitäisi irrota helposti vetämällä. Kun se irtoaa kevyesti, kala on sisältä mehukas ja juuri sopivan kypsä.
Miten tarjoilla ja käsitellä valmis savukala?
Savustetun kalan käsittely on yllättävän helppoa. Nahka irtoaa kuin itsestään ja liha lähtee siististi irti selkäruodon molemmin puolin. Näin myös pienet kalat, kuten ahvenet, muuttuvat helposti käsiteltäviksi ja täysin käyttökelpoisiksi.
Savukala sopii loistavasti esimerkiksi:
- Uusien perunoiden kaveriksi
- Kesäiselle leivälle tai saaristolaisleivän päälle
- Salaattiin, pastaan tai levitteeksi
Ylijäänyt savukala säilyy jääkaapissa pari päivää ja sopii hyvin myös seuraavan päivän ruokaan.
Yhteenveto: Savusta rohkeasti – maku palkitsee
Savustaminen ei vaadi ammattilaistasoa – vain hieman viitseliäisyyttä ja hyvän savustuspöntön. Kun valitset laadukkaat raaka-aineet, huolehdit sopivasta suolauksesta ja maltat odottaa oikean kypsyyden, savustettu lopputulos palkitsee varmasti. Pienellä panostuksella syntyy ruokaa, joka tuo ulkoilman aromit lautaselle – olitpa sitten mökillä tai omalla pihalla.